Petrus

Le plus grand des vins de la rive droite !
Quel que soit le millésime, Pétrus est vraiment inimitable...


terug

Château Pétrus wordt algemeen aangezien als de beste wijn uit de Pomerol, Libournes, Bordeaux. Nochtans heeft dit district, in tegenstelling tot de nabijgelegen gebieden, geen officiële classificatie.

De wijngaard is, in tegenstelling tot de roem van zijn product, klein. Hij is slechts 11,5 hectaren groot. Daarvan worden 11 hectaren ingenomen door merlot-druiven, een halve hectare is cabernet franc. De jaarlijkse productie, afkomstig van relatief oude stokken, bedraagt slechts 350 hectoliter. De oogst gebeurt vrij vroeg op het jaar, en er wordt gegist met een zeker percentage aan gesteelde druiven, hetgeen voor een deel de robuustheid van de wijn verklaart. Er wordt bijzonder streng op kwaliteit gelet, en het alcoholgehalte is niet zelden meer dan 14°. Het is een gedistingeerde, sterke wijn, geurig en subtiel, met een zeer notoir truffelparfum.

Door de hoge kwaliteit, in combinatie met de zéér kleine productie, is de prijs van deze wijn hoger dan welke andere dan ook, met uitzondering van de Romanée-Conti. Een deel van de productie verdwijnt in verzamelingen, als investering of als pronkstuk, en wordt nooit gedronken. Niet zelden worden op veilingen dan ook flessen aangeboden van een respectabele leeftijd, en worden er exuberante prijzen voor neergeteld.

Eigenaar: Jean-Pierre Moueix, tevens eigenaar van Château La Fleur Petrus, Trotanoy en Hosanna, alle uit de Pomerol.