Romanee-conti

Domaine de la Romanée Conti

Romanée Saint-Vivant

 

La Romanée-Conti is de naam van een grand cru wijngaard (gelegen in het dorp Vosne-Romanée dat tot de Côtes de Nuits (Bourgogne)behoort) en waarnaar het beroemdste wijnhuis van de Bourgogne genoemd is. De wijn heeft grote smaakreserves en wordt beschreven als "een huwelijk van satijn en fluweel". Roald Dahl noemde het proeven van deze wijn "een orgasme op de tong". Het is de duurste wijn ter wereld.

De wijngaard La Romanée-Conti is amper 2 hectare groot en een zogenaamd "monopole", dat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaard in eigendom is van één (in dit geval gelijknamige) eigenaar. Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen wijngaard La Tâche. La Romanée Conti behoort tot de beste wijngaarden van de Côte-d'Or, één van een handvol met daarin Chambertin, Clos-de-Bèze, La Romanée, La Tâche, Les Musigny en (voor wit) Le Montrachet.

Naast wijnen uit de gelijknamige wijngaard en La Tâche, maakt het domein wijnen van druiven uit wijngaarden waarvan de eigendom wordt gedeeld met andere domeinen (hetgeen zeer gebruikelijk is in de Bourgogne). Die andere wijngaarden zijn: Romanée-Saint-Vivant, Le Richebourg, Grands-Echezeaux, Echezeaux en Le Montrachet. Het domein bezit ook percelen in andere (top)wijngaarden, zoals in Chevalier Montrachet, maar de druiven uit die wijngaarden worden aan handelaren verkocht. Het kwaliteitsniveau is altijd hoog doordat er wordt gestreefd naar lage rendementen en optimale zorg voor zowel de wijngaard als voor de vinificatie. Net als op de meeste andere topdomeinen in de Bourgogne wordt er op het domein van La Romanée-Conti gewerkt op biologische wijze.